Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΤΑΓΗ ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑΣ

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ: 100 γρ. Ζάχαρη άχνη Προσθήκη  εικόνας 200 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασίου ψυγείου 1 Αυγό 300 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 500 γρ. Ζάχαρη 250 γρ. Αμύγδαλο σε σκόνη Χυμός από 5 λεμόνια Ξύσμα από 2 λεμόνια 10 Αυγά 190 γρ. Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη ζύμη να ''ξεκουραστεί'' για μισή ώρα και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο μέσα σε τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ. Τοποθετούμε στο εσωτερικό του μεμβράνη με ρύζι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφαιρούμε τη μεμβράνη.ΓΙΑ ΤΗ
ΓΕΜΙΣΗ:
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη μαζί με το αμύγδαλο, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα. Στο τέλος, προσθέτουμε το λιωμμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά έτσι ώστε να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και αδειάζουμε πάνω από την προψημένη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Κατά προτίμηση, σερβίρουμε εκτός ψυγείου εκτός κι αν το προτιμούμε κρύο, οπότε το διατηρούμε στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε με άχνη.